Euroloan-sovellus
Euroloan app store
Euroloan Google play

Kun rahasta tulee riitaa ja lainasta ei uskalla kertoa

15.11.2016 06:51
Kun rahasta tulee riitaa ja lainasta ei uskalla kertoa


Riiteletkö puolisosi kanssa toisinaan rahasta? Se on hyvin yleistä. Tuskin sellaista perhettä onkaan, jossa rahankäyttö ei ikinä aiheuttaisi eripuraa.


– Oma kasvuperhe vaikuttaa paljon omaan käsitykseen hyvästä rahankäytöstä, kertoo perhe- ja paripsykoterapeutti Taina Välitalo.


– Pariskunnan osapuolilla voi olla hyvin erilainen kokemus siitä, miten taloutta hoidetaan. Ja jos asiat tehdään toisen haluamalla tavalla ja toiselta ei kysytä ollenkaan, rahasta tulee jossain vaiheessa varmasti ongelma.


Sen takia on tärkeää keskustella mahdollisimman avoimesti oman puolison kanssa, miten me tässä meidän perheessämme haluamme talouttamme hoitaa.


Irti häpeästä ja rahasta riitelystä

Pariskunnilla on erilaisia tapoja jakaa menot: jotkut maksavat kaiken tismalleen puoliksi, toiset taas suhteessa tuloihin, ja joillain kaikki rahat ovat yhteisiä.


– Puolisoilla on aina tuloeroja. Se ei saisi aiheuttaa epäreiluuden tai häpeän tunnetta, Välitalo kiteyttää.


Joskus raha – tai oikeastaan sen puute – voi olla isokin häpeän lähde.


– Jos raha liittyy omanarvontunteeseen, niin siitä saattaa helposti tulla häpeällinen kokemus, kun rahaa ei jossain tilanteessa olekaan. Myös sosiaalinen paine vaikuttaa: pitäisi olla sitä ja tätä ja tarjota perheelle tietty elintaso.


Vaikka raha-asioiden ottaminen puheeksi tuntuisi vaikealta tai keskustelu ajautuu helposti eipäs–juupas-kiistelyksi, Välitalo kannustaa silti nostamaan kissan pöydälle. Hän antaa seuraavat neuvot rahaan liittyviä keskusteluita varten:


  • Älä kerro toiselle, miten hänen tulisi hoitaa asiansa ja miten hän yleensä toimii ja tekee. Sen sijaan kerro puolisollesi, mitä itse ajattelet rahasta ja miten käytät rahaa.
  • Älä syyllistä. Se aiheuttaa usein puolustusreaktion ja keskustelu jää siihen.
  • Älä syyllisty. Keskustelussa ei ole kyse sinusta tai puolisostasi ihmisinä, vaan rahasta ja tavoista käyttää sitä.
  • Puhukaa asioista käytännön tasolla: Millainen rahankäyttö tuntuisi sinusta oikeudenmukaiselta? Paljonko teille kummallekin jää kuussa käyttörahaa pakollisten menojen jälkeen? Pitäisikö teidän avata esimerkiksi ruokaostoksia varten yhteinen käyttötili, jolle kumpikin panee tietyn summan rahaa kuussa?

Näin kerrot lainasta puolisolle

Myös laina-asioista puhuminen koetaan monesti vaikeaksi. Jos oma talous on yleisesti ottaen tasapainossa ja lainan takaisinmaksu ei tuota ongelmia, kulutusluotto on yksi tapa muiden joukossa hoitaa omaa taloutta. Puhutaanhan asunto- ja autolainoistakin avoimesti.


Vakuudettomiin lainoihin liittyy kuitenkin tietty maine. Vaikka nykyisin markkinoilla on myös luotettavia lainatoimijoita, kaikki tietävät kauhutarinoita pikavippikierteistä ja kiskurikoroista.


Ehkä sen takia kaikki eivät mainitse ottamastaan kulutusluotosta edes puolisolleen. Ja jos siitä jossain kohtaa on jostain syystä pakko kertoa, riidalta on vaikea välttyä.


– Ylipäätään se, että pitää salassa näin merkityksellisen asian, aiheuttaa helposti loukkaantumista ja pettymystä, että ”sä et oo kertonut”, Välitalo pohtii.


– Siksi olisi heti alkuun tärkeä sanoa, miksi lainasta oli niin vaikea kertoa. Että tämä oli mulle niin vaikea asia, etten heti uskaltanut kertoa, mutta nyt olisi tärkeää, että kuulet tästä.


Lainasta voi myös kertoa ensin ystävälle, jos kumppanille kertominen tuntuu ylivoimaiselta, Välitalo neuvoo.


– Hyvä ystävä osaa varmasti kannustaa ja antaa tukea. Myös sosiaalisen median ja netin tukiryhmistä voi löytyä hyvää keskusteluapua.


Silloin viimeistään täytyy avata suunsta, jos lainan takaisinmaksusta aiheutuu hankaluuksia. Mieluummin jo ennen sitä.


– Pahimmassa tapauksessa täysi puhumattomuus johtaa kierteeseen, kun ihminen ottaa lisää lainaa päästäkseen ahdingosta eikä pyydä keneltäkään apua. Meillä on Suomessa edelleen aika kova yksin pärjäämisen mentaliteetti. Onneksi yhä enemmän osataan jo keskustella ja hakea apua, Välitalo toteaa.Mikäli haluat hakea luottopäätöstä Euroloanilta, täytä lainahakemus täällä. Jos olet jo Euroloanin asiakas, voit siirtyä tästä omalle luottotilillesi.

Jaa juttu